Om oss
Träffa Annika och Eva
Möjligheten att sportfiska i Sövdesjön startade i början av 1970-talet då yrkesfiskare Nils Borgström anlade en liten kaj på den tidigare sandstranden. Nisse arrenderade Sövdeborgs gods fiskevatten och marken i hamnen. Till arrendet hörde då också Sövdeborgssjön, Sövdeborgs del av Snogeholmssjön, Saxerödsån och Klingavälsån. Nisse bedrev yrkesfiske på våren, sommaren och hösten med fem ålbottengarn i varje sjö och ryssjor i åarna. Han lade även nät under tidiga vårar. Under vintrarna fiskades det också med nät under isen efter konstens alla regler.
Det var ålen som det fanns förtjänst i. Det fanns bidrag att få för att sätta ut ålyngel vilket gjordes varje vår. Nisse anlade under den senare delen av 70-talet ett litet rökeri i hamnen och rökte ål och egenodlad regnbågsforell. Forellen odlades i dammar på Sövdeborgs marker i Sjöbo Ora. Det var strykande åtgång i korsvirkeshyddan på både ål och forell. Under en tio års period gick det till så mycket ål att Nisse inte kunde avsätta det lokalt utan sålde levande ål vidare till Tyskland. Nisse fiskade även gädda, gös och abborre som såldes efter hand som det togs upp.
Till en början fanns det fem roddbåtar i glasfiber av varierande storlek till uthyrning. Ett fiskekort kostade 1:50 och båthyran var 50 öre. Allt eftersom efterfrågan ökade investerade Nisse i fler båtar. Därtill fanns det förfrågningar om möjlighet till egen båtplats och därför anlades det två bryggor för ändamålet. Hamnen blev också ett utflyktsmål för familjer och och de som ville prata en stund. “Alla borde ha en vän som man kan sitta på frysboxen hos, och dingla med benen” sa ett av barnen i byn en gång.
Rekordet på sportfiskad gädda torde vara 13,6 kg, fångad av “Sydkraft” 1975. “Sydkraft” var namnet som användes i bokningsboken och stod för två sportfiskare som alltid lånade 2:an (nu skrotad) tidiga söndagsmorgnar, hade motor med sig och var de enda som alltid hade fisk med sig i land. Om rekordet stått sig genom åren är svårt att veta – undertecknad har ingen annan information i alla fall.
I början av 2000-talet valde Nisse att gå i pension från yrkesfisket, men behöll sportfiskearrendet som en vilsam syssla på äldre dagar. Nisse gick bort 2011 efter en tids sjukdom och hans hustru, Kerstin, tog över arrendet och verksamheten.
I april 2019 valde Kerstin att gå i pension och döttrarna Annika Håkansson och Eva Borgström driver verksamheten vidare. I augusti 2021 gick Kerstin bort efter en tids sjukdom.
F.o.m. 1 mars 2021 har vi systrar startar ett eget bolag – Sportfiska i Sövdesjön AB – och tar över driften av verksamheten helt och hållet. I stort betyder det inga förändringar alls utan vi fortsätter att arbeta i den anda vi skapat under dessa år – natur- och fiskevård, upplevelser för stora och små och trevligt småsnack på hamnplan.
Om Sövdesjön
Sövdesjön har en yta på 2,72 km2. Sjön är en del i ett större system med flera sjöar. Tillrinningsområdet utgörs i huvudsak av lika delar skog och åker. Det enda frånflödet är Klingavälsån som rinner norrut. Sjön har tre öar, en i Kyrkviken och två i sjöns södra del. Sövdesjön har också flera grund. Stränderna är långgrunda och stupar efter ca 10 – 100 m. Omgivningen runt sjön är mycket flack och sjön är kraftigt vindexponerad. I norra delen finns stora vassbälten.
Djupaste delen av sjön är ca 8 m. Sjön är näringsrik och har klassats till dålig ekologisk status, på grund av grumligt vatten, höga näringshalter och återkommande algblomningar. För att förbättra vattenkvalitén har reduktionsfiske utförts med not under hösten 2018 och 2019 efter att ett testfiske med not 2017 visade att det fanns en mycket stor biomassa vitfisk i sjön. Målet med reduktionsfisket är att få ett klarare vatten, färre algblomningar, ökad biologisk mångfald samt gynna rovfisk vilket i sin tur förväntas ha positiv effekt på nedströms liggande områden samt friluftsliv.
Håll dig på rätt sida gränserna. Det som är markerat grått på kartbilden tillhör inte Sportfiska i Sövdesjöns arrende.
Om hamnen
Parkering:
Du som har båtsläp på släp, ställ dig gärna bakom fiskeboden och försök parkera så smart du kan så många får plats. Ställ dig inte framför kajen, där är marken alldeles för mjuk. Tänk också på att hålla rampen fri från bilar och annat.
Bryggor:
På bryggorna får du gärna gå, men det är absolut FÖRBJUDET att kliva i andras båtar. Det tillhör vanligt båtvett.
Toalett:
Toalett finns, använd den istället för skogen.
Hjälp oss att hålla området fint och iordning. Det finns inga sopkärl så ta skräpet med dig hem. Tack.
Vår hamn är kameraövervakad.